OplevBarcelona.dk - Seværdigheder i Barcelona
Det ældste astronomiske center i Australien

Sydney Observatory

Det ældste astronomiske center i Australien, Sydney Observatory, har en lang og storslået videnskabelig historie. Nu, hvor det er lavet om til et museum og uddannelsesmæssige faciliteter, er det officielt en del af Powerhouse videnskabsmuseum.

Museet ligger på toppen af Observatory Hill, tæt på det historiske område med shopping- og spisefasciliteter, kendt som The Rocks. Den vidunderlige arkitektur gør det iøjnefaldende. Det blev bygget i 1958 med det formål at give nøjagtige tidsaflæsninger. Hurtigt udviklede det sig til et førsteklasse udsigtspunkt for observering af himlen på den sydlige halvkugle.

Første sal alene er fyldt med ting at se på og at lave. Blandt de ældste af udstillingerne er Transit Circle, et af de største ure i verden. Her er der også et teleskop, som er åbent for besøgende.

På anden sal er hovedteleskopet, som også er åbent for besøgende. Her kan du få et godt udsyn sydover, både dag og nat. Der er altid personale i nærheden, som er meget villige til at besvare spørgsmål.

Regelmæssige timer i astronomi er populære, både af indbyggerne og af turisterne. Personalet vil også guide besøgende rundt og forklare, hvordan man bruger teleskoperne og andet udstyr.

Som ethvert observatorium i storbyen er udsigten begrænset på grund af lyset fra byen. Men for en amatør er udsigten udmærket og det ligger tæt på andre turistattraktioner.

Komplekset var i lang tid et af Australiens hoved-videnskabscentre. En bog over stjernerne blev udviklet her fra 1899 til 1971. Den er en noget mindre end lignende offentlige bøger - men det er nemmest at overskue, når man kun har lidt tid til rådighed.

Som komplement til udstillingerne og de forskellige programmer, findes der smukke haver rundt om bygningen. Disse haver gør det mere værd også at komme i dagtimerne sammenlignet med de fremragende natteaktiviteter. Andre aktiviteter i dagtimerne er blandt andet 3-D rum-teatret, som tager gæsterne med en tur gennem universet.

Udover haverne er bygningerne i sig selv et besøg værd for enhver, der er interesseret i italiensk arkitektur fra midten af det 19. århundrede. Der er to kupler, som observatorier, der er placeret på ottekantede fundamenter og et fireetagers tårn, som tidligere blev brugt til at smide tidskuglen (en stor kugle, der blev brugt til at forudse tiden).

Tidskugler var et almindeligt instrument i det 19. århundrede, brugt til at give præcise tidslæsninger til et bredt publikum. Dengang var private ure sjældne og dyre. På grund af dets placering kunne kuglen ses langt væk fra og blev især udnyttet af skibe og aviser.

Turen de tre etager op ad trapper er hård, så vær forberedt! For reservationer, natteprogrammer m.m. besøg Sydneyobservatory.com.au