OplevBarcelona.dk - Seværdigheder i Barcelona
Videnskabs- og teknologiudstilling i Sydney

Powerhouse Museum

Som en del af Sydney i mere end 125 år, har Powerhouse Museum haft videnskabs- og teknologiudstillinger siden 1988.

Med mere end 400.000 kulturgenstande – mange erhvervet fra de oprindelige ejere – byder museet på nogle af verdens mest fremragende kollektioner. Det byder også på vedvarende udstillinger, der aldrig ændres, men som både lærer og underholder – fra TV’ets historie til de mest moderne astronomiresultater.

Beliggenheden er ligeså inspirerende, som genstandene på museet. Museet er bygget i et kraftværk fra det 19. århundrede, og byder på udstillinger, besøgende kan røre ved, ligesom på ethvert videnskabsmuseum. Fascinerende eksperimenter med sæbebobler, elektricitet og magnetisme – og meget meget mere.

Der er billeder af musikkens historie, ikke langt fra de nyeste optagelser af stjernehimlen. Museet har endda det første damplokomotiv, der kørte i New South Wales (den region, hvor Sydney er hovedstad).

Locomotive No. 1-udstillingen genskaber en rejse fra Sydney til Parramatta i 1863. Med lyd og video vises de besøgende, hvordan det var at rejse med tog i den periode. Et af de sjældne tog fra perioden, der stadig eksisterer, har været en del af kollektionen i mere end 120 år.

Tæt derpå er Strasbourg Clock, bygget i 1887 – en model af det astronomiske ur i Strasbourgs Notre Dame Katedral.

Selvom de fleste af genstandende er på museet på ethvert tidspunkt, kan besøgende finde noget nyt, hver gang de besøger det.

Computerkollektionen ændres hele tiden, som nye modeller kommer til. Besøgende kan sidde i et cockpit på en rumfærge i virkelig størrelse og få smagsprøver fra chokolade-maskinen.

Der er endda en udstilling om biografens historie, hvor højdepunktet er et teater i art deco stil. Siddepladserne er fra Manly Odeon, bygget i 1932.

“Inspired!” delen byder på snesevis af genstande, der viser designhistorien.

Her står de håndlavede og de maskinfabrikerede genstande side om side. Genopstanden for håndværksbevægelsen viser mange genstande, såsom glasskåle, inspireret af oprøret mod industrialiseringen. Andre viser de glimtende art deco modeller eller skandinavisk modernisme, der tager imod det og fejrer det.

Alt fra kedler fra 1878 til fabriksproducerede ure fra det 21. århundrede findes til udstilling. En bemærkelsesværdig genstand er den armløse stol fra de tidlige 1960’ere, designet af den berømte arkitekt Frank Gehry, som i høj grad ligner et stykke sammenfoldet, smeltet karamel.

Med den forskellighed, der er fra de fleste videnskabsmuseer, er det nærmest et naturhistorisk museum.

Der er en afdeling med masten fra Lord Nelsons skib, HMS Victory, brugt i slaget om Trafalgar. Der er også et hjul fra Bluebird – bilen som blev brugt til at bryde den landlige fartrekord i 1960’erne.

Disse, sammen med halvdelen af de andre genstande i kollektionen er opbevaret i en ny bygning på Castle Hill. Den originale, moderne del af museet er lokaliseret på Harris Street 500.

Sørg for at få besøgt begge, og nyd alt det opfindsomme, Australien har skabt i 200 år eller mere.