OplevBarcelona.dk - Seværdigheder i Barcelona
Oplev operahuset i Sydney

Operahuset

Som mange store offentlige projekter, var Operahuset i Sydney badet i kontroverser. Men det endelige resultat er ikke mindre end enestående. Mens interiøret har mange fejler, så som at scenen er afspærret fra dele af siddepladserne, er alt fra det indendørs til det udendørs et arkitektonisk vidunder.

Det ydre er kendt verden over, på grund af de karakteristiske serier af overlappende ”sejl”, der udgør den grundlæggende form. Arkitekten siger, han var inspireret af palmeblade, men teknisk set er det dele af kugler. Designet er så anderledes og forbløffende, at bygningerne er blevet et symbol for Australien for hele verden.

Opført af en serie af buer, er den hvide granitoverflade dækket af millioner af fliser, som er ”selvrensende”. Det er en relativ ny opfindelse. De er lavet af sten, der afviser skidt, som dermed blæser af – dog kræver de stadig nogen vedligeholdelse.

Taget nedenunder er formet af mere end 2.000 forstøbte betondele. Hver del vejer op til 15 tons, og de forskellige dele holdes sammen af en serie af stålkabler, som har en samlet længde på mere end 350 kilometer.

Der er flere af sådanne ”skaller”, en, hvori operamødestedet er, en anden, hvori koncertsalen er, en mindre for teatret og et antal mere for restauranter. Koncertsalen, som har plads til næsten 2.700 personer og Opera teatret med plads til mere end 1.500, befinder sig i de to største ”skaller”. Drama House har 544 siddepladser, Playhouse, som blev tilføjet i 1999, har plads til næsten 400 og Studio Theatre 364.

Placeret på Bennelong Point med front mod havnen, er udsigten fra trapperne ligeså spektakulær som bygningen selv. Hvis man kigger ud over Sydney Harbour (teknisk set Port Jackson), kan man nemt se den karakteristiske og ikoniske bro langs de frodige, grønne bjerge.

Interiøret er også ret imponerende. Selvom arkitektens oprindelige planer blev droppet midtvejs, er meget af det der blev tilbage inspireret af ærefrygt. Konstruktionen begyndte i 1963 og omfatter i dag fem teatre, fem øvesale, de to hovedentréer, fire restauranter, butikker og andre rum.

Gør-det-selv solpaneler
Det er nemt at bygge sit eget solcelleanlæg. Lær hvordan du kan bygge og installere dine egne solpaneler.

Læs mere på SolarPanelManual.com (engelsk)

Operahuset blev færdiggjort i 1973, mere end 10 år efter konstruktionen begyndte og næsten syv år efter at den oprindelige arkitekt, Jørn Utzon, sagde op efter talrige uenigheder. De endelige omkostninger var mere end 100 millioner australske dollars. Den oprindelige vurdering var 7 millioner dollars.

Men kontroverserne er efter 30 år endelig ved at være slut, og arkitekten blev inviteret tilbage for at føre opsyn med renovationer for nogle år siden. Noget af interiøret er blevet lavet om til de originale planer.

I dag er der rundvisninger for mere end 200.000 mennesker hvert år gennem det meste af Operahuset, blandt andet en tur henover scenen.

Spis frokost i Green Room og spadser derefter en tur på trapperne udenfor. Se på den vidunderlige måde, hvorpå den af udseende meget højteknologiske bygning perfekt komplementerer det naturlige landskab omkring den.