OplevBarcelona.dk - Seværdigheder i Barcelona
Et af Sydneys mest berømte varemærker

Harbour Bridge

Officielt kendt som Port Jackson. Sydney Harbour strækker sig over 20 kilometer, hvor den møder mundingen til Parramatta River. Men på havsiden af havnen er der et meget mere interessant syn: Sydney Harbour Bridge.

Broen blev færdiggjort i 1932 og er uden tvivl et af de mest berømte varemærker. Den kom midt i krisen, hvilken var over hele verden og ikke kun i USA - det var en økonomisk såvel som en teknisk krise.

Før broen kom, var de eneste veje mellem Sydneys centrum i syd og de afsides boligområder i nord en færge eller en 20 kilometer lang vej.

Lokalt er den kendt som "the coat hanger". Det er en bro med en bue, fæstnet på begge sider af havnen, med en flad vej, der går under buen. Som mange broer kombinerer den smukt æstetisk skønhed og teknisk genialitet.

Blandt dets mange kloge aspekter er der en hængselmekanisme, der gør det muligt for stålstrukturen at udvides og bøjes uden at gå i stykker. På grund af varmeudviklingen kan toppen af buen give sig med hele 18 centimer.

Konstruktionen begyndte i slutningen af 1921, med et fundament, der stak 12 meter ned i jorden og buerne spandt 503 meter. Ikke verdens længste enkelt-buede bro, men det er dog en af verdens smukkeste, takket være dens elegante enkelthed.

På grund af de seks millioner nagler og de 58.000 tons stål er den en af verdens tungeste af sin slags. For at teste bæreevnen var næsten 100 lokomotiver placeret på broen i 1932.

I følge standarden i dag virker de 6,25 millioner australske pund (12,5 millioner dollars), det kostede at bygge broen, beskedent, men midt i krisen var det et betydeligt beløb. Det var tilbagebetalt - med broafgifter, der startede på 6 pence. I dag krydser mere end 150.000 køretøjer, som engang omfattede heste, broen dagligt.

Bygningen omfatter et udsigtspunkt, kaldet Pylon Lookout, hvorfra besøgende kan se den storslåede havn inklusive det meget nyere Operahus.

Men dem som ønsker rigtig træning, skal overveje Bridge Club for en gåtur. Takket være bro-klubben, grundlagt i 1998, kan besøgende, bundet fast til en sikkerhedsline, faktisk gå over buen over vejen. Udsigten tager vejret fra én. For de meget modige er der endda klatring om natten.

Indgangen er via fortovet, som man kommer til via trapper fra Cumberland Street for enden af The Rocks. Med cirka 200 trin til udsigtspunktet skal besøgende være klar på en hård tur.